Japanse gekkigheid – Honda Motra
De Honda CT50J Motra is een unieke 50cc bromfiets van Honda gemaakt voor off-roadgebruik met allerlei interessante details. In dit artikel zullen deze details en meer besproken worden.
![Honda Motra groen te koop](https://fourstrokebarn.com/wp-content/uploads/2020/06/Honda-Motra-Groen-22060-PTX_8355-242x300.jpg)
Geschiedenis
Aan het begin van de jaren ’80 ging het beter dan ooit met Honda: de Super Cub is en was een gigantisch succes, de Monkey verkocht goed en de zwaardere motorfietsen gingen ook als warme broodjes over de toonbank. Daarbij kwam nog dat Honda nu bijna wereldwijd auto’s verkocht en daar nog meer winst mee behaalde. Het kon niet beter gaan met het Japanse motorfietsenbedrijf en daarom begonnen ze bijzondere modellen uit te brengen die niet per se gericht waren op grote winstmarges, maar meer voor de lol. Een voorbeeld daar van zijn de verschillende special editions van de Monkey. Één van de verhalen is dan ook dat Soichiro Honda, oprichter van de motorfabrikant, al een tijdje met interesse keek naar Amerikaanse motorfietsfabriekant Rokon. Rokon bouwde simpele, degelijke motorfietsen met tweewielaandrijving om de het meest ruige terrein te kunnen doorploeteren. Hiervoor gebruikte ze grasmaaiermotoren van Honda. Soichiro stuurde een team aan om een variant van de Rokon te ontwikkelen op basis van bestaande Hondatechniek, maar er toch zoveel mogelijk technische snufjes in te verwerken. Hij moest betrouwbaar worden en goed in het terrein kunnen rijden, zonder té industrieel en onhandig te worden op de weg. Waar de Rokon geen vering en gigantische wielen had, moest de Motra wel enige luxe aan boord hebben. Een ander verhaal is dat de Motra voor het Japanse leger is ontwikkeld, maar uiteindelijk niet in gebruik is genomen. Het is erg onduidelijk waarom en waarvoor de Motra is ontwikkeld. Mocht u informatie hebben, dan kunt u die mailen naar info@fourstrokebarn.com
Techniek
Een deel van de Motra is hetzelfde als in andere Hondaatjes, maar veel dingen zijn specifiek ontwikkeld. Het motorblok is vergelijkbaar met die van de C50, maar met een bijzondere aanpassing: net als veel terreinwagens, kreeg de CT50J een low en high range gearbox. Dat houdt in er naast de gewone versnellingsbak, bij de Motra een driebak met automatische koppeling, een tweede bak zit om de eindeverhouding van de eerste te kunnen veranderen. Het werkt een beetje als een racefiets, waarbij je voor en achter een paar tandwielen hebt. Dankzij dit systeem kon de motra ook met zijn 50cc de steilste heuvels beklimmen, maar heb je toch de betrouwbaarheid van het liggende Honda-viertaktmotortje.
Ook leuk zijn de achterveren. Dankzij een soort ingebouwde fietspomp kun je met een hendeltje de druk in de veren verhogen of verlagen en daarmee de veer stijver of slapper maken. Heb je veel bagage bij je? Dan zet je hem lekker stevig. Ga je over een hobbelige keien rijden? Dan maak je hem zacht. In combinatie met het gigantische bagerek zorgt dit ervoor dat je een hoop spullen mee kunt nemen. Handig voor op vakantie, dus!
Wanneer je op een stijle heuvel staat, kun je natuurlijk niet zomaar je brommer op de middenbok zetten. Dan valt hij om. Bij de Motra is hier over nagedacht: door het linkerhendeltje aan het stuur in te knijpen, kan je de middenbok in- en uitklappen. Als je dit hendeltje niet ingetrokken hebt, zit de middenbok vastgeklemd. Hij kan dan dus niet heen- en weerbewegen. Verder heeft de CT50J als één van de weinige Honda-brommers een benzinemeter. Alle slangetjes zijn zo weggewerkt dat er geen water inkomt als je eens een rivier moet oversteken.
Zeldzaam
Helaas is het moeilijk om een Motra te vinden. Af en toe haalt iemand er eentje (of meerdere) uit Japan, maar daar houdt het dan ook wel bij op. Op het moment van schrijven staan er twee in Nederland te koop, waarvan één bij De Viertaktschuur. Eind 2014 haalde Kjell er zes naar Nederland, maar ze gingen als warme broodjes over de toonbank. Toch is het minder erg dan het lijkt. Voor een SS of CD in goede staat betaal je ongeveer €3000,-. Bij een Motra is dat ongeveer hetzelfde. Daarbij komt nog dat je bij een Motra wel bijna zeker weet dat hij niet is afgeragd door een paar racepubers en al helemaal dat hij niet tien keer uit elkaar en weer in elkaar is gezet door een stelletje beunhazen. Dat geeft wel iets meer zekerheid.
Hoewel de kans niet zo groot is dat er iets stuk gaat, kan het nog wel eens lastig zijn om iets te repareren of vervangen. De meeste onderdelen in het motorblok zijn wel uitwisselbaar met andere modellen, maar delen van de versnellingsbak zijn veel specifieker en dus moeilijker. Mocht er iets kapot gaan aan je Motra, dan heb je twee opties: speuren op Japanse tweedehanddsites of het zelf (laten) maken.
Heden
Ondanks dat de Motra al lang niet meer gemaakt wordt, is er nog veel interesse in. Dat is ook niet gek, met zo’n geinig uiterlijk. Zelfs in Japan zijn ze zeldzaam, maar dat weerhoudt sommige mensen er niet van er een eigen creatie van te maken. Waarschijnlijk is het zelfs goedkoper om een custom Motra te maken, dan dat het is er een te restaureren, vanwege de lastige parts. Fabrikanten als Takegawa en Kitaco maken veel onderdelen voor Monkeys. Die passen soms op een Motra.
![Honda Motra geel te koop](https://fourstrokebarn.com/wp-content/uploads/2020/06/Honda-Motra-Geel-22693-PTX_8362-241x300.jpg)
Een gepimpte Motra
![](https://fourstrokebarn.com/wp-content/uploads/2021/01/Honda-zoomer-zwart-geel-27447-PTX_4698-242x300.jpg)
De Honda Zoomer lijkt misschien wel een beetje op de Motra, maar is toch wel behoorlijk anders. In Amerika wordt ook nog de Honda Big Ruckus geleverd en deze lijkt er al stukken meer op. Zijn er dan echt geen Motra-alternatieven? Jazeker, de motor die misshien wel Soichiro het idee gaf het geinige brommertje te ontwikkelen, de Rokon, wordt nog steeds nieuw gebouwd en verkocht in de USA. Toch zou het wel leuk zijn als een fabrikant als Honda eens iets geks zou durven doen en de Motra opnieuw uitbrengen. Wie weet doen ze het nog wel een keertje…
Een nieuwe Rokon met zijspan