New & used Honda 4-stroke bikes and parts
New & used Honda 4-stroke bikes and parts
New & used Honda 4-stroke bikes and parts
SHOP NOW!

De Honda SS50 “Belangrijk om te weten is dat het lastig is om betrouwbare informatie te vinden over de verschillende modellen.”

De Honda SS50
De Honda SS50 is een sportieve viertaktbromfiets van Honda. Hij heeft een lage zit, ook wel buikschuiver genoemd. Wereldwijd zijn er veel verschillende soorten Honda’s SS50 geleverd. Met vier versnellingen, vijf versnellingen, verschillende kleurencombinaties en verschillende zadels. Hoewel een groot gedeelte van de viertakt Honda’s die in Nederland rondrijden een SS is, is dat niet overal het geval.  Over de hele wereld gezien zijn er veel meer C50/70/90 en CD50/70/90’s verkocht dan SS-en.  Alle verschillende types van de SS50 hadden wel enkele dingen gemeen: ze hadden allemaal een liggend motorblok met bovenliggende nokkenas, zoals de C50 en alle andere in Nederland geleverde Honda’s, en een handkoppeling. Frames van de verschillende types zijn in vorm nagenoeg hetzelfde. In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten Honda SS50 er zijn met een toelichting. Belangrijk om te weten is dat het lastig is om betrouwbare informatie te vinden over de verschillende modellen. Dit artikel is zoveel mogelijk gebaseerd op betrouwbare informatie. Om deze reden is informatie weggelaten bij sommige uitvoeringing. Sommige modellen staan helemaal er niet bij, omdat er te weinig specificaties van te vinden zijn. Eventuele fouten of onduidelijkheden zijn onder voorbehoud. Mocht u suggesties of reacties hebben, kunt u die mailen naar info@fourstrokebarn.com

SS50Z K1 (Nederlands)
Een SS50 zoals hij op de Nederlandse markt verkocht werd, is er altijd ééntje van het Z-type. Het oude type SS50Z heet K1. Je kunt een Nederlandse K1 herkennen aan het grijskleurige frame, koplamp en koplampoortjes, het korte buddyzadel en de rode, blauwe, bronskleurige of gouden benzinetank met witte of zwarte bies. Hij werd geleverd met een stokstuur, dat betekent dat er maar een hele lichte ronding in het stuur zat. Dit verschilt met het andere in Nederland geleverde model, de SS50Z K3, die een zwart frame met andere tankkleuren en een langer zadel had. Wel hadden ze allebei een hoge uitlaat, in tegenstelling tot sommige buitenlandse SS-jes, die een halfhoge of lage uitlaat hadden. Om aan de toen geldende wetgeving te voldoen, kreeg de SS50 K1 een grijskleurig achterspatbord met wit uiteinde en een trapinstallatie. Op deze manier zou je in theorie zelf kunnen fietsen met je SS, maar dat viel in de praktijk behoorlijk tegen. Veel mensen haalden het trapsysteem weg. Omdat je met een bromfiets niet harder dan 40 mocht, kreeg de Nederlandse K1 een 12mm carburateur met extra lange gasschuif en een vliegwiel met verlatingsmechanisme. Een bagagerekje was leverbaar als optie. De Honda SS50Z K1 werd naar schatting gebouwd van 1972 tot 1977 en had een zescijferig framenummer.

SS50Z K3 (Nederlands)
De opvolger van de K1 werd in Nederland de zogenaamde K3. Er waren nauwelijks mechanische aanpassingen: alleen de lagers in het motorblok werden verbeterd. Verder had de SS K3 een zwart frame in plaats van grijs, een langer buddyzadel, andere tankkleuren en de knipperlichten voor zaten op langere stokjes. Ook had hij een stuur met twee knikjes erin. Het is lastig te zeggen van welk type er meer verkocht zijn, maar het zou zomaar weleens hetzelfde kunnen zijn. Omdat het vroeger hipper was om een modern zwart frame met nieuwere tank te hebben, zijn veel K1’s aangepast om er hetzelfde uit te zien als een SS50Z K3. Aan het framenummer kun je zien wat voor model jouw SS ooit is geweest: een K1 heeft een framenummer met zes cijfers, terwijl die van een K3 zevencijferig is. De K3 werd van 1975 tot 1977 gebouwd. Hij had ook nog steeds de trappers en het zwart-witte spatbord met het verplichte ULO-achterlicht en was op dezelfde manier begrensd als de K1.

SS50Z K1-b (Belgisch)
Hetzelfde als de Nederlandse versie, maar dan zonder trappers en ULO-achterlicht. Had een Chromen achterspatbord met Stanley-Achterlicht. Was begrensd op dezelfde manier als de Nederlandse.

SS50Z K1-e (Engels)
Ook niet heel anders dan de Nederlandse K1. Heeft trappers, maar ook een chromen spatbord met Stanley-lichtje. Werd eerst zonder begrenzer geleverd, maar vanaf 1977 had hij er wel één.

 SS50Z K1-f (Frans model)
Dit model is redelijk hetzelfde als de Nederlandse K1. Dat betekent: dezelfde kleur frame, dezelfde tankkleuren en een 12mm carburateur. Of hij ook begrensd was, is niet bekend. Hij werd alleen niet geleverd met trappers, had een chromen achterspatbord van het kortere type met vierkant Stanley-achterlicht en een racezadel. Zo’n racezadel is een stukje korter dan die van de Nederlandse SS-jes en heeft een “kontje” op de achterkant. In tegenstelling tot de meeste andere uitvoering met zo’n racezadel, heeft de Franse K1 geen vijf versnellingen, maar vier. Dat is te zien aan de zwarte gietijzeren cilinder die een vierbak-SS heeft. Modellen met een vijfversnellingsbak hebben een lichtgrijze aluminium cilinder. De Franse SS K1 heeft een hoge uitlaat. De foto hieronder heeft geen zwarte bies op de tank. Deze hoort hij wel te hebben. Net als de Nederlandse K1.

SS50Z k1-ar (Oostenrijkse model)
Lijkt sterk op de Franse uitvoering. Er zijn echter een paar verschillen. Ten eerste had het Oostenrijkse model wel vijf versnellingen met aluminium cilinder, hogedrukzuiger, grotere kleppen, vervroegende ontsteking, grotere carburateur en        een snelle nokkenas. Ook had dit type een halfhoge uitlaat. Die zit qua hoogte tussen de hoge uitlaat, zoals de Nederlandse SS50’s hebben en de lage uitlaat die op een CD50 of C50 zit. Deze aanpassingen zorgden ervoor dat deze uitvoering behoorlijk snel was. Op topsnelheid rijdt een Oostenrijkse k1 zo’n 85 kilometer per uur. Hij werd dan ook op motorkenteken geleverd en niet als bromfiets. In Oostenrijk gelden ook wetten voor de maximumsnelheid van een brommer. Daar voldeed hij met zijn 85 km/u niet aan.

SS50Z k1 (Japan)
Hetzelfde als de Oostenrijkse uitvoering, maar dan met kleinere koplamp.

SS50Z (zonder toevoeging) of SS50E (Engels)
Is als een Nederlandse CD50 op het chromen achterspatbord en koplamphuis met ingebouwde snelheidsmeter na. Was een motorfiets en hoefde daarom geen trappers. Heeft ook de geliefde bussenvoorvork.

SS50ZE (motorfiets)
Zelfde als de bovenstaande, maar dan met vijfbak, halfhoge uitlaat en een teller die niet in het koplamphuis verwerkt zat, maar los. Net als de meeste andere SS50Z-modellen. Kwam niet met trappers en werd geleverd als motorfiets.

SS50Z k2 (Engeland)
Lijkt op een Engelse K1, maar heeft een zwart frame en vijfversnellingsbak met de snellere spullen die daarbij horen. Werd vanaf 1977 begrensd.SS50Z b2 (Engeland)
Dit type is bijzonderder. Hij had veel onderdelen die op geen enkel ander type zat. Met zijn vijfversnellingsbak, hogecompressiezuiger, grotere kleppen en vervroegend vliegwiel is dit een snelle. Het hoge stuur en afwijkende stickers zijn alleen op dit type geleverd en daarom erg zeldzaam, maar wel makkelijk te herkennen. Nog iets bijzonders: hij had als enige van alle soorten SS een schijfrem. Deze was niet hydraulisch, maar mechanisch, dus wel met een ouderwetse kabel. Tankkleuren van dit type zijn afwijkend van de anderen, bijvoorbeeld knalgeel of lichtgroen.

SS50d, ook wel SS50 (zonder toevoeging), SS50 K0 of ’67 (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, waarschijnlijk Engeland, veel Aziatische landen)
Een bijzonder model. Op het eerste gezicht lijkt hij op een CD, maar als je goed kijkt, zie je dat de tank een andere, meer puntige vorm heeft. Het buddyzadel en kettingkast zijn wel van dezelfde soort als op een CD zit. De kilometerteller is geïntegreerd in het koplamphuis en de Spatborden zijn zilvergrijs. Omdat het frame in dezelfde kleur is gespoten als de tank ziet deze brommer er iets klassieker uit. Origineel werd dit type op motorkenteken verkocht en had hij een vijfversnellingsblok, maar wel met een lage uitlaat. Deze uitlaat lijkt op de soort die een C of CD heeft, maar heeft een nog wat diepere brom. Knipperlichten zaten er  niet op, maar wel een bussenvoorvork.

SS50M K1 “(super)deluxe” (Duitsland, Oostenrijk, ?)
Met een hogere tank dan de andere types. Het frame was in de kleur van de strepen op de tank en hij had chromen spatborden. Kwam als motorfiets op de markt, had vijf versnellingen en een halfhoge uitlaat. Bij het Duitse type zat de teller in het koplamphuis, bij de andere was hij los. Een bussenvoorvork kregen de andere landen ook niet. De Super de luxe-versie had een verchroomde benzinetank.

SS50ME (Duitsland, Frankrijk, ?)
Vergelijkbaar met de SS50d. De tank is alleen hoekig en hij had wel knipperlichten. De uitlaat was één van het halfhoge model.

Versleuteld
Veel SS-jes zijn versleuteld. Dat houdt in dat sommige mensen er andere benzinetanks, motorblokken, zadels, koplampen, enzovoort opzetten. Lijkt uw SS50 op geen enkele van de types die hierboven beschreven staan? Dan zou het kunnen dat hij door één van de vorige eigenaren is aangepast. Een andere mogelijkheid is dat het een model is dat zeer zeldzaam is. Het zou dan kunnen dat er te weinig informatie over te vinden is en hij dus niet in dit artikel beschreven staat.

Selecteer een Afleverpunt