Fact Book 2: Honda Ape

Vertaling Honda Fact Book: Honda Ape 50
Op de Japanse Honda-site staan een aantal zogenaamde Fact Books. Dit zijn korte, een beetje reclame-achtige brochures met wat interessante informatie. Honda heeft er ook een paar gemaakt over enkele viertaktbrommers, maar omdat ze alleen in het Japans zijn uitgebracht, zijn ze voor de gemiddelde Nederlander niet te begrijpen. Wij van De Viertaktschuur hebben ons best gedaan om een zo goed mogelijke vertaling te maken van wat Fact Books. Vertaalfouten zijn onder voorbehoud. Sommige zinnen komen een beetje cheesy over, want fact books zijn vooral marketing.

Honda Ape 50
Honda Ape 1

Introductie
Honda’s nieuwe designfilosofie voor motorfietsen voor de 21ste eeuw bestaat uit drie onderdelen: mobile, module en modify. Samen zal dit ervoor zorgen dat Honda een goede band houdt met de steeds groter wordende afzetmarkt. De lichte FTR-motorfiets was een eerste stap in de goede richting en is succesvol ontvangen door het publiek. Honda heeft de drie bovengenoemde elementen nog sterker weten toe te passen in hun nieuwe superlichte bike: de Ape 50.
Om geen verwarring te veroorzaken, zullen we de drie termen nog eens toelichten:
-Mobile: er ontstaat een band tussen de bestuurders van de nieuwe motoren.
-Module: de motorfiets past binnen een actieve lifestyle.
-Modify: de motorfiets kan worden aangepast naar de smaak van de bestuurder.
4.0.1 JP

Ontwikkeling en concept
The basic fifty (de simpele brommer) was het sleutelwoord tijdens de ontwikkeling van de Ape. Hij zou een 50cc-blok krijgen en er mochten geen onnodige fratsen op zitten. Alleen de dingen die een motor een motor maken worden toegepast op de Ape. Functionaliteit en plezier zijn de belangrijkste kwaliteiten die de Ape moet hebben en de bestuurder zal beide van beide aspecten gebruik kunnen maken in het dagelijks leven. Het feit dat de cilinderinhoud 50cc bedraagt, betekent dat hij ook met een auto- of brommerrijbewijs bereden kan worden en daardoor een nog groter gedeelte van de consumentmarkt zal aanspreken. Voor de ervaren rijder zal hij vooral laten zien waar het plezier van de motor vandaan komt, terwijl de techniek ook is aangepast voor nieuwelingen. Na het leren rijden op een Ape, kan er gemakkelijk opgestapt worden naar een zwaarder model.

De naam
Ape is Engels voor mensaap. We hebben onze nieuwe motorfiets deze naam gegeven, omdat het een grappige naam is die voor een grote groep mensen aantrekkelijk klinkt. Het is ook een knipoog naar de Monkey.

Ontwerp
Bij het ontwerpen van een vriendelijk uitziende motor, is het belangrijk dat je het simpel houdt. Het rechtopstaande motorblok, brede stuur en de ronde tank geven de Ape een gebalanceerd en basic uiterlijk. Omdat de motor kort is, brede banden heeft en hoog op zijn poten staat, is hij toch stoer en indrukwekkend op de weg.
Het design van de Ape is bedoeld om te passen bij verschillende smaken. Hij is tijdloos en past binnen de huidige eisen van de consument.
Honda Ape 3
Honda Ape 4       Honda Ape 5

Kleur
De Ape is leverbaar in drie kleuren:
Honda Ape 6

Classic White

Honda Ape 10

Fighting Red

Honda Ape 11

Black Stripe Type

Motorblok
De Ape is uitgerust met een variant op het XR80R-blok. Hij is aangepast aan de milieu-eisen door een goede carburateur en een 50cc-cilinder te monteren. Dit zorgt er ook voor dat de Ape in alle toerentallen voldoende trekkracht biedt.
Honda Ape 7
Om het meeste te halen uit de Ape, heeft hij een vijfversnellingsbak. De doordachte ratio’s zorgen voor een vlotte acceleratie.

Vering en banden
Samen met de Pro-Link achterbrug en -veer zorgt de recht overeind staande voorvork voor een comfortabel en soepel weggedrag dat geschikt is voor rijden in de stad. Oneffenheden worden opgevangen zonder dat het geheel zwabberig wordt.
Honda Ape 8   Honda Ape 9
De brede banden met blokpatroon maken goed gebruik van de vering.
Honda Ape 13
Frame
Het buizenframe waaruit de Ape opgebouwd is heeft een diamantvorm in het midden voor optimale stevigheid. Vanwege de ruimte tussen de verschillende buizen is er ook genoeg ruimte om te customizen.
Honda Ape 12
Om de Ape voor iedereen aantrekkelijk te maken, heeft Honda een paar belangrijke details in het frame en de tank verwerkt:
– ogen op het frame voor tuningsdelen
– weinig moeilijk bereikbare hoeken voor makkelijk overspuiten
– de mogelijkheid om zonder accu te werken
– tanklogo dat bovenop de lak zit

Zitpositie
De zitpositie is dankzij het brede stuur en lage zadel zeer comfortabel en biedt veel bewegingsruimte. Het lage zadel draagt ook bij aan de handelbaarheid: je kunt je voeten op de grond zetten bij het stoplicht en makkelijk bij de rem en schakelpook.

Specificaties

Naam
Modelcode
Lengte/breedte/hoogte (m)
Lengte wielbasis (m)
Minimumhoogte tot de grond (m)
Zithoogte (m)
Gewicht (nat) (kg)
Gewicht (droog) (kg)
Aantal zitplaatsen
Brandstofverbruik (km / liter)
Draaicirkel (m)
Ape
Honda-BA-AC16
1,710 / 0.770 / 0.970
1,185
0.165
0.715
80
75
1
90 (30 km / h)
1.9
Motorblokcode
Motortype
Cilinderinhoud (cm3)
Boring x slag (mm)
Compressieratio
Vermogen (kW [PK] / rpm)
Koppel (N · m [kg · m] / rpm)
Carburateur
Startmethode
Ontsteking
AC16E
Luchtgekoelde OHC viertakt eencilinder
49
42.0 × 35.6
9.2
2.7 [3.7] / 7,500
3.6 [0.37] / 6,500
PB3NA
Kick
CDI
Smering
Capaciteit benzinetank (L)
Koppeling
Versnellingsbak
Tandwielratio’s 1e versnelling
2
3
4
5
Primaire reductie
caster angle (degrees)
trail (mm)
tire (before after ·)
brake format (before after ·)
suspension system (before)
(after)
frame format
Pomp en splash (krukas)
5.5
Natte meerplaats op de primaire as
5-versnellings voetbak
3.083
1.882
1.400
1.130
0.960
4.437 / 3.285
28 ° 30 ‘
89
120 / 80-12 54J
Mechanical leading trailing
telescopic
swing arm type (Pro-Link)
diamond