Fact Book: Nieuw Type Super Cub

Fact Book: Nieuw Type Super Cub
Op de Japanse Honda-site staan een aantal zogenaamde Fact Books. Dit zijn korte, een beetje reclame-achtige brochures met wat interessante informatie. Honda heeft er ook een paar gemaakt over enkele viertaktbrommers, maar omdat ze alleen in het Japans zijn uitgebracht, zijn ze voor de gemiddelde Nederlander niet te begrijpen. Wij van De Viertaktschuur hebben ons best gedaan om een zo goed mogelijke vertaling te maken van wat Fact Books. Helaas is dat niet overal mogelijk geweest. Vertaalfouten zijn onder voorbehoud. Sommige zinnen komen een beetje cheesy over, want fact books zijn vooral marketing.
Deze brochure gaat over het nieuwe type (NT) Super Cub, zoals hij in Japan in 1981 op de markt werd gebracht. Het gaat vooral over de verbeteringen ten opzichte van het oude type.

Achtergrondinfo
Om aan te slaan op de moderne markt moet ook een 50 cc’tje zuinig zijn. Om dit te bereiken hebben we de verbrandingsefficiëntie verhoogd, maar het vermogen is ook omhoog gegaan. We hebben de kennis die we in de afgelopen tijd hebben opgebouwd toegepast en daarmee het verbruik teruggebracht tot 105 km per liter. Voor een tijd waarin zuinigheid belangrijk is, is de Super Cub een perfecte oplossing.

Honda ontwikkelde de Chaly (1972) en Road Pal (1976) met een focus op de vrouwelijke bestuurder. Aan de andere kant werd er ook over brandstofverbruik, onderhoudskosten, duurzaamheid, berijdbaarheid en ruimtegebruik nagedacht. Dit omdat dat hoort bij een lichte Honda-motor of bromfiets. Deze principes passen ook bij een “business bike” zoals de Super Cub. Vooral dankzij de viertaktmotor wordt dit bereikt en scoren de Chaly en Super Cub goed bij het publiek en de critici. Vanwege zijn eerdere innovaties werd Honda verwacht zijn viertaktmotortjes nog meer te verbeteren en dat is gelukt: bij de 50 cc liggen het geluidsniveau en verbruik nog lager en is de duurzaamheid verder omhoog gegaan.  Het nieuwe motorblok vormt de basis voor een nieuwe generatie Super Cub.

In 1958 bracht Honda de eerste Super Cub (C100) op de markt met een 50 cc  viertaktmotor die goede prestaties leverde. Het underbone frame en beenkappen maakten het tot iets unieks in die tijd. De motor was iets bijzonders in zijn klasse. Enkele Europese merken hadden ook een brommer met viertaktmotor in hun gamma, maar deze kwamen qua duurzaamheid en vermogen niet in de buurt van de Super Cub.
Vanaf het begin gebruikt de Super Cub technologie die voldoet aan de eisen van de koper. De basis blijft altijd hetzelfde, maar langzaam evolueert de Super Cub om bij de tijd te blijven. Super Cub is de meest geproduceerde en verkochte motorfiets ter wereld en voor zo’n tachtig landen de beste optie die er is. Mensen hebben vertrouwen in onze producten.

Om ervoor te zorgen dat men dit vertrouwen blijft houden, gaan we met onze tijd mee en hebben we de nieuwe Super Cub zuiniger en sneller gemaakt.

Kenmerken van de nieuwe Super Cub

Motorblok
Het nieuwe motorblok heeft meer vermogen en is zuiniger. Dit hebben we weten te bereiken met een paar verbeteringen:
– Verbetering  van de verbranding: om ervoor te zorgen dat het brandstofmengsel zo goed mogelijk verbrandt, zijn de verbrandingsruimte in de cilinderkop en de vorm van de zuiger zo aangepast dat alles verbrand wordt en er nauwelijks energie in de vorm van warmte ontsnapt.
– Verbetering van de  aanzuiging: de vorm van het inlaatkanaal is nu zo dat het mengsel er soepel doorheen loopt zonder vertraagd te worden.
– Vermindering van de weerstand: de zuiger en nokkenas hebben nu een kleinere weerstand. Daarbij zijn enkele onderdelen verlicht en beter gelagerd. Dit zorgt samen voor een efficiëntere loop en minder geluid.

Stijl
In de basis is de huidige Super Cub bijna hetzelfde als het origineel van 1958. Het frame, de wielen, de viertaktmotor; het lijkt allemaal nog op zijn voorouder. De grootste aanpassing qua uiterlijk is het grotere beenschild. Deze dekt beter af dan het oudere type, zodat rijden in slecht weer een prettigere ervaring wordt. 

Specificaties

Modelnaam Super Cub 50 (C50) Super Cub 50DELUXE (C50) Super Cub 70DELUXE (C70) Super Cub 90DELUXE (HA02 / C90)
Lengte (m) 1,8 1,805
Breedte (m) 0,66
Hoogte (m) 1,01 1,015
Grondspeling (m) 0,13 0,135
Gewicht rijklaar (kg) 77 78 80 83
Gewicht droog (kg) 73 74 76 79
Motor          Luchtgekoelde ééncilinder viertakt met bovenliggende nokkenas
Cilinderinhoud (cm3) 49 72 85
Vermogen (pk / toerental) 4,5 / 7500 5,7 / 7000 6,8 / 6500
Koppel (Nm / toerental) 4,7 / 5500 6,5 / 5500 7,7 / 5500
Klimhoek (graden) 21 19
Draaicirkel (m) 1,8
Verbruik (km / L) 105 (bij 30 km / h) 75 (bij 50 km / h)

Super Cub 1

(Super Cub 1 – beetje moeilijk om te vertalen)
De verbranding
Super Cub 2

Super Cub 3

★ = verbeterde punten
Andere verbeteringen aan de motor
De cijfers
Zowel verbruik als vermogen zijn verbeterd:
– C50 verbruik: 105 km / L (bij 30 km / h). Vermogen: 4,5 pk bij 7500 toeren.
– C70 verbruik: 75 km / L (bij 50 km / h). Vermogen: 5,7 pk bij 7000 toeren.
Super Cub 4
Een opengewerkt nieuw typeblok
Distributiekettingspanner
De nieuwe kettingspanner werkt hydraulisch, waardoor men nooit meer zelf de ketting hoeft te spannen.
Super Cub 5
Doortrapbak
Een nieuwe soort versnellingsbak maakt het rijden makkelijker en veiliger. Schakelen gaat nu volgens een rotatiepatroon: om naar de volgende versnelling te gaan duw je de schakelpook naar beneden, totdat hij weer bij neutraal uitkomt. Een ander systeem zorgt ervoor dat er tijdens het rijden niet van drie naar neutraal geschakeld kan worden, maar wel terwijl men stil staat.
Super Cub 6
Koppeling
Dankzij het gebruik van scharnierende armpjes in plaats van rolletjes die in banen lopen, is de werking van de koppeling verbeterd. Hij is nu nog degelijker en wegrijden gaat soepeler.
Super Cub 7
Gashendel
De gashendel is gemoderniseerd en werkt soepeler en betrouwbaarder. Het gasgevoel is ook beter.
Super Cub 8
Benzinemeter
C70 en C90 hebben nu standaard een benzinemeter.
CDI
Vanaf nu heeft de Super Cub elektronische ontsteking (CDI) , dus geen punten en condensatoren meer.