Japanse gekkigheid: Suzuki RB50 GAG/GSX-R50

Japanse gekkigheid: Suzuki RB50 GAG/GSX-R50
 [image source_type=”attachment_id” source_value=”5582″ align=”center”]
De RB50 GAG is een interessant viertaktbrommertje van Suzuki. Aan het van de jaren ’80 bracht Suzuki een paar “gekke” modellen uit, zoals de RV50 Van Van, de PV50 en de RB50 GAG. Wat de GAG onderscheidde van de andere twee, was dat deze afgeleid was van een bestaande motorfiets: de Suzuki GSX-R750. Hij was een stuk meer gefocused op racerij. Een Suzuki is natuurlijk geen Honda, maar het viertaktblokje van deze rariteit, lijkt wel verdacht veel op een Honda-motortje.

Suzuki RV50 1
Een Suzuki RV50 Van Van 
Suzuki PV50 1
Een Suzuki PV50 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een Suzuki GAG 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een Suzuki GSX-R750
In 1986 kwam de GAG op de markt in Amerika, Australië, Japan en waarschijnlijk een paar Europese landen. Kopers konden kiezen uit vier kleurenschema’s: Bomber Style wit, Little Racing roze, GSX-R blauw en rood.
Suzuki GAG 3
Bomber Style
Suzuki GAG 4
Little Racing
Suzuki GAG 5
GSX-R stijl
Suzuki GAG 6
Rood
Het viertaktmotortje was geleend van de Suzuki Birdie, een soort C50, maar dan van Suzuki. Standaard leverde hij zo’n 5,2 pk, maar er waren opvoersetjes van Yoshimura die hem sneller konden maken. De 50cc Honda-blokjes uit dezelfde tijd gaven maar 4,5 pk. Een grappig detail is dat de Takegawa Superhead is afgekeken van de cilinderkop van een GAG.
Helaas moest de GAG het op het circuit afgleggen tegen de snellere en lichtere tweetaktconcurrenten: de Honda NSR50 en de Yamaha YSR50. Aan de andere kant was hij wel makkelijker te berijden en te onderhouden. Opvoersetjes waren er van verschillende fabrikanten, maar zijn nu extreem lastig te vinden. Mocht je je GAG willen opvoeren, dan moet je zelf wat maken of onderdelen die eigenlijk voor een ander merk/model zijn gebruiken.
Een GAG vinden is heel lastig. Op moment van schrijven zijn er een paar te koop bij De Viertaktschuur en ongeveer vijf over de rest van de wereld. Best bijzonder, dus!