Het stellen van je kleppen is eigenlijk redelijk eenvoudig. Goed gereedschap en weten wat je doet is wel een voorwaarde om het blokje – ook na het stellen van de kleppen – blijvend goed te laten lopen. Lees onderstaande tekst en kijk even het filmpje en je zult zien dat het eigenlijk best eenvoudig is.
Honda Basics – Kleppen stellen
Hoewel Honda betrouwbare brommertjes heeft gemaakt, heeft je plofpony eens in de zoveel tijd toch wat onderhoud nodig. Hieronder leggen we uit wat kleppen stellen inhoudt, wanneer het moet en hoe het moet. Soms wil je ook een en ander veranderen zorg dan wel dat je de juiste onderdelen hebt. Omdat zeker weten welke onderdelen je nodig hebt download dan even onze gratis documentatie.
Wat?
Omdat de oude Honda’s viertakt zijn, hebben ze kleppen die het benzine- en luchtmengsel gecontroleerd laten binnenstromen en de uitlaatgassen door de uitlaat naar buiten laten gaan. De nokkenas, die in je cilinderkop zit, duwt een tuimelaar omhoog die de klep indrukt waardoor hij open kan gaan. Er is een aparte klep voor het binnenlaten van brandstofmengsel en een voor de uitlaatgassen, in totaal zijn dat er dus twee. Om de slijtage van de onderdelen in de cilinderkop te verminderen, heeft Honda de motorblokken zo gebouwd dat er een klein beetje ruimte moet zitten tussen het gedeelte van de tuimelaar dat de klep indrukt en de bovenkant van de klep. Die ruimte heet de klepspeling. Door trillingen, warmte en slijtage aan de tuimelaars en klepsteel, verandert de klepspeling in de loop van de tijd langzamerhand naar een onjuiste waarde en dan moet je kleppen stellen.
Wanneer?
Volgens het boekje van de SS50 moet het iedere 3000 kilometer, maar met één keer per jaar je kleppen stellen kom je ook wel weg. Als je een beetje geluk hebt, hoef je het nooit te doen. Je hebt vaak ook een beetje vermogensverlies en je hoort wat getik uit je kop als het nodig is.
Hoe?
Voor kleppen stellen heb je maar twee gereedschapjes nodig: een 17mm sleutel, een 9mm sleutel. Voelermaatjes kun je ook gebruiken, maar het moet prima lukken zonder.
Als eerste draai je de klepdoppen los. Dit zijn de grote doppen die aan de boven- en onderkant van de cilinderkop zitten.
Onder de klepdoppen zie je als het goed is een soort vierkante staafje met een klein moertje eromheen. Wanneer je klepspeling goed is, kun je dit wel naar links en rechts bewegen, maar niet van boven naar. Is dit al zo, dan moet je er vooral afblijven. Kun je ze wel van boven naar beneden bewegen (te los) of juist niet van links naar rechts (te strak), dan moet je het moertje losdraaien. Nu kun je het vierkante staafje draaien. Bij te strakke kleppen draai je hem uit tot ze naar behoren bewegen (dus niet naar boven en beneden, wel naar links en rechts). Draai het moertje weer vast en kijk of ze nog steeds niet goed zitten. Zo niet, dan weer het moertje los en het staafje draaien. Voor te losse kleppen geldt dezelfde procedure, maar dan moet je waarschijnlijk het staafje meer in- dan uitdraaien.
Achter onderstaande linken ziet u een filmpje waarin u kunt zien hoe kleppen gesteld moeten worden en vindt u ook de link naar het gereedschap dat u nodig heeft.