Zonder de juiste Olie houdt ook een Honda het niet vol.

Honda Basics – olie peilen en verversen.

Blokolie
Hoewel Honda betrouwbare brommertjes heeft gemaakt, heeft je plofpony eens in de zoveel tijd toch wat onderhoud nodig. In dit artikel leggen we uit hoe en wanneer je je olie peilt en ververst.

Nodig:
-Sleutel 14 mm
-Flesje viertakt motorfietsolie

Wat?
Een motorblok bestaat bijna helemaal uit metalen delen die langs of tegen elkaar bewegen. Zonder smering slijt dat natuurlijk erg hard en wordt het heel warm, daarom zit eigenlijk alle motoren wel een smeersystem met motorolie. Als alles niet helemaal optimaal werkt, en ja, dat is vaak het geval, dan verbruikt een motor een beetje olie. Dat is helemaal niet erg, zo lang je er maar voor zorgt dat er genoeg in blijft zitten. Ook komt er langzamerhand een beetje viezigheid bij, maar ook hier hoef je je geen zorgen over te maken. Qua soorten olie zijn er veel verschillende mogelijkheden, want de olie nu is van veel betere kwaliteit dan waarvoor de blokjes ontworpen zijn, maar in principe kun je een olie gebruiken met een dikte van rond de 10W40. De meeste olie die in auto’s zit bevat antifrictiemiddelen, waardoor je koppeling kan gaan slippen. Dat rijdt niet fijn. Sommige goedkope olie, bijvoorbeeld die van de Aldi, heeft dit niet. Wil je zeker weten dat je de juiste hebt, neem dan viertakt motorfietsolie die geschikt is voor een natteplatenkoppeling, zoals Valvoline of Castrol.

Wanneer?
Olie peilen kan het beste iedere week. Verversen moet volgens de boekjes iedere duizend kilometer, maar iedere 1500 of zelfs 2000 zou geen probleem moeten zijn.

Hoe?
Olie peilen is simpel: draai de olievulplug los, veeg hem even af en steek hem in het gat zonder hem in te draaien. Nu kun je de stand van de olie aflezen. Hij moet in het geruite gebied zitten. Als hij daar onder zit kun je het  beste er wat bijgooien.
Wanneer je gaat verversen is het handig om de motor even goed warm te laten worden. Alle olie is dan dun en kan makkelijk uit het blok komen. Eerst moet je de olie-aftapplug losdraaien. Deze zit onderaan je motorblok en met een 14 mm sleutel en een beetje kracht zetten draai je hem er zo uit. Zorg dat er een bakje onder staat, anders sijpelt het alle kanten op. Wacht tot dat er geen olie meer uit komt en check of de schroefdraden en het ringetje op de plug nog goed zijn. Zo niet, dan kun je ze beter vervangen. Nu kan er nieuwe olie in. Draai de aftapplug weer op zijn plek en begin met rustig gieten van verse olie bij de vulplug. Controleer het peil af en toe, tot het goed is.

Voorvorkolie (alleen voor voorvorken waar olie in kan)
Behalve in het motorblok, zit er in de voorvork ook olie. Eens in de zoveel tijd zul je deze moeten aanvullen.

Nodig:
– Sleutel 19 mm
– Sleutel 14 mm
Flesje voorvorkolie 

Wat?
Om ervoor te zorgen dat je brommer comfortabel en stabiel rijdt, hebben de meeste Honda’s een geveerde voorvork. In sommige types zit er alleen een veer in, bijvoorbeeld de C50 of Monkey, maar bij andere soorten, denk aan SS50 of CD, zit er ook nog olie in voor een optimale demping.

Wanneer?
Voorvorkolie verversen is in principe bijna nooit nodig. Vuil kan er nauwelijks bijkomen, dus blijft de olie die erin zit meestal prima werken. Helaas zijn er soms toch mensen die bijvoorbeeld oude motorolie in hun voorvork doen. Hierdoor gaan de vorkpoten corroderen en kun je ze een stuk eerder weggooien. Bij aanschaf van een brommer is het altijd verstandig om de vorkolie te vervangen en misschien zelfs om naar de voorvorkpoten te (laten) kijken of ze nog netjes zijn. Om de olie te vervangen draai je de boutjes onderaan je voorvork los en als het goed is stroomt de afgewerkte olie er zo uit. De olie moet af en toe ook aangevuld worden. Er kan namelijk een beetje olie wegsijpelen in de loop van tijd. Aanvullen is nodig wanneer de voorkant zacht en slapjes aanvoelt of wanneer hij klik-klak zegt bij het in- en uitveren. Een andere reden om de voorvork te vullen kan zijn dat je hem uit elkaar hebt gehaald voor revisie. Na het in elkaar zetten moet er natuurlijk weer nieuwe olie in.

Hoe?
Draai de bouten bovenaan de vork los. Vervolgens druk je de voorvork helemaal in en vul je hem aan totdat hij vol zit. Laat de vork weer omhoog veren en draai de bouten er weer op.  Het beste kun je dit met twee mensen doen; de één drukt de vork in en de ander doet de olie.